Történetünk

2016-ban alakult felnőtt és gyermek közösségünk Ózdon, a Győztes Bárány Közösség. Alkalmainknak az ózdi katolikus plébánia ad helyszínt.

Közösségünk katolikus alapú, de nyitott minden Jézus Krisztust kereső személy felé, nem szeretnénk senkit se kirekeszteni, aki csatlakozni szeretne közösségünkhöz.

A megalakulás óta foglalkozunk szolgálók és közösségi tagok egyaránt halmozottan hátrányos helyzetű családokkal, gyermekekkel.

A családokat nemcsak lelkileg, hanem megélhetési problémák leküzdésében is támogattuk; élelmiszerrel, tüzelővel, ruházattal, rezsi támogatással. A fizikai segítségnyújtáson túl, célunk az egész ember felemelése, helyreállítása az evangélium örömhíre, Krisztus megismerése által.

Alkalmainkon dicsőítés, Igei tanítás, megosztás, beszélgetés zajlik, szeretnénk a keresztény identitásban egyénenként és közösségként is megerősödni. Emellett fontosnak tartjuk, hogy a cigány identitást és kulturát is mélyebben megismerjük, s a közösség tagjai ebben is megerősödjenek, ezért kulturális cigány napokat, regionális találkozókat, regionális misét tartunk és szervezünk, ami által más cigány embereket is invitálhatunk a csoportunkba. Több más szervezet, közösség által szervezett cigány kulturális napon, hagyományőrző táncokat és dalokat muthattunk be közösségünkkel.

Körülbelül negyedévente utcai evangelizációk által próbáljuk megszólítani az embereket, több alkalommal rendeztünk ételosztást, hogy a legszegényebbeket is elérjük.

Keresztény és kulturális programjaink a közösségépítést szolgálják romák és nem romák között, leküzdve több tizedéves (sokszor előítéletekből fakadó) szakadékokat. szolgálatunk során igyekszünk nyitott szemmel járni, s meglátni a szükséget, még akkor is, ha netán valaki – akár a szégyen miatt nem meri elmondani. Cigány keresztény testvéreink esetében többször tapasztaltuk, hogy mennyire fontos számukra a méltóság, becsület megőrzése. Sok esetben ezért az utolsó pillanatban szólnak, mikor már végképp probléma van, amikor már tényleg nincs mit enni adni. Megtanultuk, hogy az adakozásból nem csupán azért nem szabad nyilvános eseményt csinálni, mert Krisztus is arra hív minket, hogy "ne tudja a bal kezed, mit tesz a jobb" (Mt6,3), hanem arra is figyelemmel kell lennünk, hogy ne szégyenítsük meg a családokat, azzal, hogy mások megtudják, valaki más segítségére szorulnak. A gyermekeknek ruházattal, cipővel, ünnepekkor játékkal készültünk, a családok számára a tüzelő vásárlásában és élelmiszercsomagokban tudtunk segíteni, illetve abban, hogy összekötöttük őket a helyi szociális segítőkkel és a plébániai karitásszal.

Több zarándoklaton vehetett részt a közösség. A zarándoklatok által, a hétköznapi közegből kikerülve új ismereteket, értékeket

ismerhettek meg a Győztes Bárány Közösség tagjai. Emellett más hívekkel (romákkal és

nem romákkal) való találkozás megerősíti az egy Egyházhoz való tartozás tudatát, a

keresztény testvérek nyitottsága és szeretete valóban segíti a keresztény, katolikus

identitás kialakulását közösségi tagjainkban.

Egy-egy zarándoklat gyakorlati módon hozza közel az Egyház hagyományait, a liturgia

szépségét, nem csupán elméleti módon hallhatnak ezekről, hanem saját tapasztalatuk lett

minderről.

Fontosnak tartjuk, hogy az Egyház értékeinek bemutatása, Isten ismerete mellett ne

feledkezzünk meg a fizikai szükségletekről sem, ezért a családokat élelmiszer

csomagokkal próbáltuk támogatni.


Félévente járunk általános iskolákba Ózdon, ahol keresztény evangelizációval egybekötött drogprevenciós programokat tartunk. Fontosnak tartjuk, hogy több úton elérjük a gyermekeket, fiatalokat.

Gyermekcsoportunk tagjai: 8-16 év közötti gyermekek, fiúk, lányok vegyesen. Évközben hetente találkozunk, s próbáljuk őket minden szinten fejleszteni, érzelmileg, értelmileg, lelkileg, lehetőséget adva, hogy az iskolában, s az élet minden területén a hátrányokat visszaszorítsuk, illetve próbálunk a felnőtt közösségünk tagjai közül "példákat", mentorokat állítani.

2017-ben volt az első napközis táborunk, 2018-ban sajnos a misszió anyagi keretei nem engedhették meg, hogy táboroztassunk,, 2019-ben nagylelkű támogatóknak hála (és Istennek), Balatonon táborozhatott a közösség, 2020-ban Pilisszentivánon volt gyerektáborunk.

Rövid távú és hosszútávú céljaink is vannak. Több roma búcsúra, hagyományőrző találkozóra vagyunk hivatalosak, ahol a közösség bemutatásán túl szeretnénk tanulni más missziók résztvevőitől, kapcsolatokat, barátságokat építeni. A közösségünkbe járó gyerekek ilyenkor fellépnek, dicsőítő és cigányzenékre táncolnak, előadnak. Az ilyen fellépések nem csupán örömet okoznak a gyerekeknek, hanem építik a közösséget is, a próbák által szorosabbá válnak a kapcsolatok a közösségi tagok között, emellett rengeteg olyan gyerek jár hozzánk, akinek (hiába 14-16 évesek) semmilyen sikerélményben nem volt még része. Szeretnénk a közösség tagjaival olyan élményeket adni nekik, a megerősíti őket az identitásukban, ami hozzá tesz ahhoz, hogy egészséges keresztény férfiak és nők lehessenek, ami hozzá tesz ahhoz, hogy leküzdjék azt a sok sebet amit már kaptak életükben; hogy ők nem kellenek senkinek, hogy nem jók semmiben, hogy cigányként nem lehetnek büszkék semmire...szeretnénk azt közvetíteni feléjük, amit Isten gondol róluk, hogy értékesek, egyediek, rengeteg tehetséggel, s hogy mindannyiukat nagyon szereti. Ez a célunk, hogy ezt egyre több emberrel (gyermekekkel és felnőttekkel egyaránt) megosszuk, szeret az Isten, feltétel nélküli szeretettel van mindenki felé. Ez az örömhír, a kegyelem , ami tényleg képes teljes életet adni, ahogy Jézus mondja: Én azért jöttem, hogy életük legyen és bőségben legyen. (János evangéliuma 10,10)


A képek tökéletes külsőt adnak a bejegyzésednek, felkeltve látogatóid figyelmét, hogy rákattintsanak. A bejegyzésed első képe az előnézetben is látható. Egy érdekes kezdőkép növelheti a cikked vonzerejét.

A bevezető bekezdésből olvasóid megtudhatják bejegyzésed fő gondolatát. Emellett rövid előnézetként is szolgál a blogbejegyzések listájában. Eltérő formázással könnyen elérheted, hogy kitűnjön a többi szöveg közül. Olvass tovább, hogy hogyan formázhatod a blogbejegyzéseidet.

A rövid és egyszerű blogbejegyzés a legjobb módja, hogy látogatóid mindig képben legyenek. Izgalmas bevezető és egy tömör, informatív tartalom biztosítja, hogy olvasóid visszatérjenek további újdonságokért.